About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 16 June 2016

БЕХ чака резултатите от Brexit, за да емитира облигации


Снимка: everyinvestor.co.uk
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изчака резултатите от допитването във Великобритания за излизане от ЕС преди да емитира новата си облигационна емисия. Това съобщи пред Investor.bg директорът на холдинга Петьо Иванов по време на международната ядрена конференция Булатом.

БЕХ ще търси или 500 млн. евро, или пълния размер на мостовото финансиране от облигационните пазари. С емисията ще се покрие покрие мостовият заем от 535 млн. евро, който беше изтеглен, за да може НЕК да плати натрупаните задължения към т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. 

 В момента се работи по проспекта на емисията. Той ще бъде представен и пласиран на Ирландската борса. "Чисто технически в рамките на месец бихме могли да пласираме облигация, но ще бъде изчакан най-подходящият за това момент. Индикациите са, че пазарът е благоприятно настроен. Все пак вероятността за Brexit носи очаквания за негативен ефект върху пазарите", смята Петьо Иванов

Шефът на холдинга припомни, че през 2013 г. холдингът е предложил емисия за 250 млн. евро, но е успял да регистрира записвания за 500 млн. евро. Сега обаче ситуацията е различна и има ограничения, сред които и съотношенията между дълг и активи и дълг и приходи на енергийния холдинг.

No comments:

Post a Comment